Skip to main content

Controles

Nadat je je bij ons hebt ingeschreven, plannen we de eerste afspraak in. Tijdens deze afspraak maken we ook de eerste echo, gevolgd door meerdere controles.

De eerste echo en het intakegesprek

Duur: 30-45 min

Deze eerste controle proberen we ongeveer in je achtste week te plannen. Er wordt dan een echo gemaakt om te kijken of het hartje klopt. Indien gewenst krijg je van ons dan ook al wat informatiefolders mee over o.a. Prenatale screening. Meer informatie daarover lees je ook onder het kopje Prenatale screening.

In deze week of de week erna vindt er ook een telefonisch intakegesprek plaats. We maken dan verder jouw persoonlijk dossier aan. Voor dit dossier zullen we je verschillende vragen stellen waaronder over jouw en je partners medische verleden, medicijngebruik en eventuele eerdere zwangerschappen. Verder bespreken we dan verder of en welke testen van Prenatale screening door jullie gewenst zijn. 

Er worden je heel wat vragen gesteld, maar er is natuurlijk ook voldoende ruimte om eventuele vragen van jou of je partner te beantwoorden. Je partner is altijd van harte welkom om mee te komen! Dit geldt ook voor je eventuele andere kinderen. 

Heb je voor je eerste controle al vragen of ben je ergens ongerust over, dan mag je ons natuurlijk altijd bellen.

Vervolgcontroles

Duur: +/- 15 min

Je komt meerdere keren bij ons op controle en dit wordt steeds vaker naarmate de zwangerschap vordert. In het begin van je zwangerschap kom je iedere vier weken. Vanaf 24 weken zien we je iedere drie weken en vanaf 30 weken controleren we je om de twee weken. Vanaf 37 weken zien we je zelfs iedere week graag even.

Tijdens deze controles meten we je bloeddruk. We voelen aan je buik om de groei van het kindje te controleren. Ook luisteren we altijd naar het hartje van je baby en is er genoeg tijd voor het stellen van vragen. Heb je onderwerpen die je graag uitgebreider wil bespreken dan is het altijd mogelijk om een  langer controlemomenet in te plannen.

Vanaf de controle met 34  weken gaan we uitgebreider op de bevalling in (eerder kan en mag dat natuurlijk ook). We leggen je uit wanneer je contact met ons op moet nemen rondom de bevalling en als je een geboorteplan hebt spreken we dat door. Het is fijn als je partner hierbij aanwezig kan zijn.

Bij de eerste controle krijg je van ons een Woezel & Pip koffer of tasje mee

Centering Pregnancy

Mogelijk vanaf oktober 2019

Er bestaat ook een andere manier van verloskundige begeleiding tijdens de zwangerschap, namelijk Centering Pregnancy. Hierbij worden er na de eerste controle/het intakegesprek geen individuele controles meer gepland, maar sessies in groepsverband uitgevoerd.

Acht tot twaalf vrouwen met dezelfde zwangerschapsduur ontmoeten elkaar voor voorlichting, het uitwisselen van kennis, het leren van gezondheidsvaardigheden en het stimuleren van onderlinge ondersteuning, soms zelfs vriendschap. Deze groepsbijeenkomsten duren zo’n twee uur en zijn daarmee een stuk langer dan de gangbare individuele consulten. Daardoor is de interactietijd tussen de zorgverlener en de zwangere groter en kan er dus langer gesproken worden over factoren die van invloed zijn op de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind.

Voor meer informatie over Centering Pregnancy: