Controles

Nadat je je bij ons hebt ingeschreven, plannen we de eerste afspraak in. Tijdens deze afspraak maken we ook de eerste echo, gevolgd door meerdere controles.

De eerste controle

Duur: +/- 45 min

Deze eerste controle proberen we ongeveer in je achtste week te plannen. Er wordt dan een echo gemaakt om te kijken of het hartje klopt en vervolgens vindt er een intakegesprek plaats voor het aanmaken van een persoonlijk dossier. Voor dit dossier zullen we je verschillende vragen stellen waaronder over jouw en je partners medische verleden, medicijngebruik en eventuele eerdere zwangerschappen. Mocht je hier zelf een verslag van hebben, is het handig om deze mee te nemen. Verder kunnen we je tijdens de intake al tijdig informeren over bepaalde prenatale testen, die je tijdens je zwangerschap kunt laten uitvoeren. Meer hierover vind je onder

Er worden je heel wat vragen gesteld, maar er is natuurlijk ook voldoende ruimte om eventuele vragen van jou of partner te beantwoorden. Je partner is altijd van harte welkom om mee te komen! Dit geldt ook voor je eventuele andere kinderen, al blijkt uit de praktijk, dat een eerste afspraak voor kleine kinderen vaak lang duurt.

Heb je voor je eerste controle al vragen of ben je ergens ongerust over, dan mag je ons natuurlijk altijd bellen.

Vervolgcontroles

Duur: +/- 15 min

Je komt meerdere keren bij ons op controle en deze lopen op naarmate de zwangerschap vordert. In het begin van je zwangerschap kom je iedere vier weken. Vanaf 24 weken kom je iedere drie weken en vanaf 30 weken controleren we je om de twee weken. Vanaf 37 weken zien we je zelfs iedere week graag even.

Tijdens deze controles meten we je bloeddruk en voelen we aan je buik, om de groei van het kindje te controleren. Ook luisteren we altijd naar het hartje van je baby en is er genoeg tijd voor het stellen van vragen. Heb je bijzonder veel vragen dan is het mogelijk om een langer controlemoment in te plannen.

Vanaf de controle met 36 weken gaan we uitgebreider op de bevalling in, leggen we je uit wanneer je contact met ons op moet nemen rondom de bevalling en nemen we je geboorteplan door. Het is fijn als je partner hierbij aanwezig kan zijn.

Gratis bij inschrijving deze koffer

Centering Pregnancy

Mogelijk vanaf oktober 2019

Er bestaat ook een andere manier van verloskundige begeleiding tijdens de zwangerschap, namelijk Centering Pregnancy. Hierbij worden er na de eerste controle/het intakegesprek geen individuele controles, maar sessies in groepsverband uitgevoerd.

Acht tot 12 vrouwen met dezelfde zwangerschapsduur ontmoeten elkaar voor voorlichting, het uitwisselen van kennis, het leren van gezondheidsvaardigheden en het stimuleren van onderlinge ondersteuning, soms zelfs vriendschap. Deze groepsbijeenkomsten duren zo’n 120 minuten en zijn daarmee een stuk langer dan de gangbare individuele consulten. Daardoor is de interactietijd tussen de zorgverlener en de zwangere groter en kan er dus langer gesproken worden over factoren die van invloed zijn op de zwangerschap en de gezondheid van moeder en kind.

Voor meer informatie over Centering Pregnancy:

Spoedgeval?!

Voor dringende vragen, spoedgevallen en bevallingen:

06-22255315

Heb je een minder dringende vraag, wil je een afspraak wijzigen of je aanmelden bij onze praktijk? Klik hier

Adres

Verloskundigenpraktijk
Schouwen-Duiveland

Calandplein 1
4301 LZ Zierikzee

Routebeschrijving