Skip to main content

Werk en zwangerschap

Wanneer stel je je werkgever op de hoogte van je zwangerschap, welke werkzaamheden kun je gewoon uit blijven voeren gedurende de zwangerschap en waar zijn mogelijke risico’s aan verbonden? Hierover en meer over zwangerschapsverlof en eventuele wijzigingen in je contract, vind je hieronder.

Risico’s op de werkvloer

Wil je zwanger worden, ben je zwanger of al bevallen en ga je binnenkort weer aan de slag? Dan is het goed om rekening te houden met bepaalde arbeidsomstandigheden. Zware belasting, lawaai, straling, chemische stoffen, trillingen, maar bijvoorbeeld ook stress kunnen van invloed zijn op de ontwikkeling van de ongeboren baby of de borstvoeding. Zijn er risico’s op jouw werk, ga hier dan vroegtijdig het gesprek over aan met je werkgever en/of de bedrijfsarts. Ook kun je overleggen met je huisarts, gynaecoloog of verloskundige. Naar aanleiding van het advies wat uit het/de gesprek(ken) komt, moet de werkgever ervoor zorgen dat je veilig kunt werken.

Verlof en contract

Wanneer je weet dat je zwanger bent, mag je zelf bepalen wanneer je dit vertelt op je werk. Je werkgever moet in ieder geval wel drie weken voordat je zwangerschapsverlof in zou gaan op de hoogte zijn. De meeste vrouwen vertellen het na ongeveer drie maanden en het is ook zeker aan te raden om niet tot het laatste moment te wachten. Zo heb je extra rechten gedurende je zwangerschap en heeft je werkgever de tijd om na te denken over eventuele vervanging tijdens jouw afwezigheid. Ook kan hij/zij je zwangerschap doorgeven aan het UWV en je zwangerschapsverlof regelen. Hiervoor moet je uiterlijk drie weken voor je verlof een zogenaamde zwangerschapsverklaring inleveren, vraag hiernaar bij je gynaecoloog of verloskundige.

Tijdens het gesprek met je werkgever over zwangerschapsverlof en eventuele risico’s op de werkvloer kun je het ook hebben over het opnemen van ouderschapsverlof, een wijziging in je contracturen en/of andere rechten en plichten voor jou als aanstaande moeder. Wil je meer weten over waar je allemaal rekening mee kunt houden, bekijk dan vooral de pagina van het RIVM over dit onderwerp.