Skip to main content

Waar bevallen

Thuis of in het ziekenhuis bevallen? Het is belangrijk om hier van tevoren goed over na te denken. Hieronder lees je wat mogelijk is op Schouwen-Duiveland.

Poliklinisch / in het ziekenhuis bevallen

Vanaf Schouwen-Duiveland is de afstand tot de  ziekenhuizen vaak vrij lang. Om die reden wordt bevallen in het ziekenhuis altijd door de zorgverzekering vergoedt. 

In verschillende plaatsen adviseren we om die reden dan ook niet om voor een geplande thuisbevalling te kiezen. Is dit een grote wens van je? Uiteraard kunnen we het er samen over hebben.

Goes of Dirksland

In het algemeen begeleiden we je bevalling poliklinisch in het ziekenhuis. Wij werken zowel met het van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland, als het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes goed samen. Je mag zelf bepalen waar je wilt bevallen.

Bereikbaarheid

Wij bieden je de mogelijkheid om in het ziekenhuis van jouw keuze te bevallen (Goes of Dirksland) en in sommige gevallen thuis. Echter kunnen we dit niet altijd garanderen. Het kan namelijk voorkomen dat de verlos- of kinderafdeling van het desbetreffende ziekenhuis vol ligt. Gelukkig kunnen wij dan nog relatief dichtbij uitwijken naar het andere ziekenhuis. Het kan ook voorkomen dat de dienstdoende verloskundige al met een bevalling bezig is. Dan zullen we vragen of jullie naar dat ziekenhuis willen komen (ook als dit niet het ziekenhuis van jullie keuze is). Wij stellen dit op prijs, maar we hebben er ook begrip voor als jullie dit niet willen, om welke reden dan ook. In dat geval proberen we een collega verloskundige van onze eigen praktijk te bellen. In de vakantieperiode of tijdens ziekte kan dat lastig zijn. Mocht deze situatie zich voordoen en wil je heel graag bevallen in je gekozen ziekenhuis dan overleggen we met een andere verloskundigenprakijk of zij jullie kunnen begeleiden. Voor het ADRZ is dit ‘Verloskundigen Praktijk de Bevelanden’ te Goes en voor Het van Weel Bethesda Ziekenhuis is dat ‘Een Nieuw Begin’ te Middelharnis.

Thuis bevallen

Gezien de afstand tot het ziekenhuis wordt gepland thuis bevallen niet overal op Schouwen-Duiveland aangeboden. Plaatsen waar je sowieso gepland thuis mag bevallen zijn: Bruinisse, Ellemeet, Nieuwerkerk, Ouwerkerk, Sirjansland, Oosterland en Zierikzee. In geval van spoed gaan we dan naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.  

Verloop

Heb je al meerdere kinderen, dan zullen wij altijd vragen hoe je vorige bevalling(en) verlopen zijn. Als we weten dat je vorige keren vlot bevallen bent, zullen we je aanraden ons tijdig te bellen, zodat wij zo snel mogelijk naar je toe kunnen komen.

Het kan voorkomen dat je eigenlijk in het ziekenhuis zou bevallen, maar de bevalling al zo ver gevorderd is, dat er geen tijd meer is om hier naartoe te rijden. In zo’n geval, kunnen wij je bevalling ook thuis begeleiden. We hebben altijd onze verlostas bij ons, om een onverwachte thuisbevalling te begeleiden. We zullen een kraamverzorgende bellen om ons te assisteren.

Op het moment dat je thuis gaat bevallen, is het belangrijk dat:

  • Je bed minstens 70 cm hoog is. (indien je bed niet op de juiste hoogte staat, kan dit een reden zijn om alsnog poliklinisch te gaan bevallen)

  • Er twee metalen kruiken aanwezig zijn.

  • Je kraampakket klaar staat (bij een verwachte of geplande thuisbevalling, graag een extra pak celstofmatjes aanschaffen).