Waar bevallen

Thuis of in het ziekenhuis bevallen? Het is belangrijk om hier van tevoren goed over na te denken. Hieronder lees je wat mogelijk is op Schouwen-Duiveland.

Poliklinisch / in het ziekenhuis bevallen

In de meeste plaatsen op Schouwen-Duiveland begeleiden wij je bevalling niet thuis. De reden hiervoor is dat de afstand tot het ziekenhuis te lang is. Mocht in het geval van een thuisbevalling zich namelijk een reden voordoen om naar het ziekenhuis te moeten gaan, dan vormt dit een belemmering. Daarom beval je onder onze leiding bijna altijd in het ziekenhuis. Dit noemen we een poliklinische bevalling. Dit is een legitieme reden voor de zorgverzekeraar waardoor de kosten geheel worden vergoed.

Goes of Dirksland

In het algemeen begeleiden we je bevalling poliklinisch in het ziekenhuis. Wij werken zowel met het van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland, als het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes goed samen. Je mag zelf bepalen waar je wilt bevallen.

Bereikbaarheid

In principe bieden wij je de mogelijkheid om in het ziekenhuis van jouw keuze te bevallen (Goes of Dirksland) en in sommige gevallen thuis. Echter kunnen we dit niet altijd garanderen om een aantal redenen. Het kan namelijk voorkomen dat de verlos- of kinderafdeling van het desbetreffende ziekenhuis vol ligt. Gelukkig kunnen wij dan nog relatief dichtbij uitwijken naar een ander ziekenhuis. Het kan ook voorkomen dat de dienstdoende verloskundige al met een bevalling bezig is. Dan kunnen we vragen of jullie naar het desbetreffende ziekenhuis willen komen (ook als dit niet het ziekenhuis van jullie keuze is of als je gekozen hebt om thuis te bevallen). Wij stellen dit op prijs, maar we hebben er ook begrip voor als jullie dit niet willen, om welke reden dan ook. In zo’n geval proberen we een collega verloskundige van onze eigen praktijk te bellen, maar in de vakantieperiode of tijdens ziekte kan dat lastig zijn. Mocht deze situatie zich voordoen, kun je wel naar het ziekenhuis van jullie keuze gaan, maar zal je bevalling begeleid worden door een verloskundige van een andere verloskundigenpraktijk (Verloskundige Maatschap Goes of Verloskundigenpraktijk “Een Nieuw Begin” te Middelharnis).

Thuis bevallen

Gezien de afstand tot het ziekenhuis is gepland thuis bevallen niet overal op Schouwen-Duiveland mogelijk. Plaatsen waar je gepland thuis mag bevallen zijn: Bruinisse, Ellemeet, Nieuwerkerk, Ouwerkerk, Sirjansland, Oosterland en Zierikzee. In geval van spoed gaan we dan naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.  

Verloop

Heb je al meerdere kinderen, dan zullen wij altijd vragen hoe je vorige bevalling(en) verlopen zijn. Als we weten dat je vorige keren vlot bevallen bent, zullen we je aanraden ons tijdig te bellen, zodat wij zo snel mogelijk naar je toe kunnen komen.

Het kan voorkomen dat je eigenlijk in het ziekenhuis zou bevallen, maar de bevalling al zo ver gevorderd is, dat er geen tijd meer is om hier naartoe te rijden. In zo’n geval, kunnen wij je bevalling ook thuis begeleiden. We hebben altijd onze verlostas bij ons, om een onverwachte thuisbevalling te begeleiden. We zullen een kraamverzorgende bellen om ons te assisteren.

Op het moment dat je thuis gaat bevallen, is het belangrijk dat:

  • Je bed minstens 70 cm hoog is. (indien je bed niet op de juiste hoogte staat, kan dit een reden zijn om alsnog poliklinisch te gaan bevallen)

  • Er twee metalen kruiken aanwezig zijn.

  • Je kraampakket klaar staat (bij een verwachte of geplande thuisbevalling, graag een extra pak celstofmatjes aanschaffen).

Spoedgeval?!

Voor dringende vragen, spoedgevallen en bevallingen:

06-22255315

Heb je een minder dringende vraag, wil je een afspraak wijzigen of je aanmelden bij onze praktijk? Klik hier

Adres

Verloskundigenpraktijk
Schouwen-Duiveland

Calandplein 1
4301 LZ Zierikzee

Routebeschrijving