Skip to main content

Hielprik en gehoortest

Na de geboorte kunnen we jullie kindje aanmelden voor de hielprik en gehoortest bij GGD Zeeland. Als de baby 4 tot 7 dagen oud is komt er een medewerker van de GGD bij jullie thuis langs. Beide testen zijn vrijwillig en kosteloos.

Hielprik

Bij de hielprik worden er enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van je kindje. In een laboratorium wordt dit bloed vervolgens onderzocht op een aantal ernstige, maar zeldzame aangeboren ziektes. Door een snelle opsporing van deze ziektes kan ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kind worden voorkomen of beperkt.

Meer lezen over de hielprik: www.rivm.nl/hielprik

Gehoortest

Een goed gehoor is belangrijk voor de ontwikkeling van de taalvaardigheid en het goed leren praten van je kindje. Middels een gehoortest in de eerste week na de geboorte kan een afwijking aan het gehoor snel worden ontdekt. Hoe eerder dit ontdekt wordt, hoe sneller je kind kan worden behandeld. Waardoor de gevolgen zo beperkt mogelijk blijven. De gehoortest doet geen pijn en duurt maar heel even. De baby merkt er nauwelijks iets van en slaapt waarschijnlijk gewoon door. Meer informatie over de gehoortest vind je hier: www.rivm.nl/gehoorscreening-bij-pasgeborenen