Prenatale screening

Gelukkig komen ernstige afwijkingen bij ongeboren baby’s niet vaak voor en worden de meeste kindjes gezond op de wereld gezet. Toch zijn er wel eens uitzonderingen en kun je voor extra geruststelling kiezen voor een prenatale screening. Hier lees je meer over de verschillende onderzoeksvormen (die echter nooit alles kunnen uitsluiten en meestal om vervolgonderzoek vragen). Deze testen zullen wij in het begin van de zwangerschap ook nog eens extra onder de aandacht brengen tijdens één van de controles. Prenatale screening is altijd een vrijwillig en nooit verplicht. Iedere zwangere mag hier zelf een keuze in maken. Dit geldt zowel voor de eerste trimester screening, als voor de 20-weken echo.

Eerste trimester screening op down-, edwards- en patausyndroom

Om jouw kindje te laten testen op down-, edwards- en patausyndroom kun je kiezen uit

NIPT

NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. DNA wordt onderzocht van de placenta van het kindje en niet van het kindje zelf. Dit wordt vervolgens onderzocht op aanwijzingen voor het down-, edwards- of patausyndroom. Het onderzoek kan plaatsvinden vanaf 11 weken zwangerschap. De NIPT kan ook andere aandoeningen vinden; bij het kind, in de moederkoek en heel soms bij de zwangere zelf. Dit noemen we nevenbevindingen. 

Bij een afwijkende uitslag of een verhoogde kans kun je ervoor kiezen om een vervolgonderzoek te starten. Dit kan door middel van een vlokkentest of vruchtwateronderzoek. Deze onderzoeken geven meer zekerheid.

13 wekenecho

De 13 wekenecho wordt ook wel het eerste trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd. Ondanks dat je kindje met 13 weken erg klein is, zijn sommige ernstige lichamelijke afwijkingen vaak al te zien. Tijdens de echo wordt het hart, de schedel, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi, de placenta en het vruchtwater onderzocht. Er wordt niet gekeken naar het geslacht. Je kunt voor deze echo kiezen als je tussen de 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen zwanger bent. Als je kiest voor de 13 wekenecho, neem je deel aan het wetenschappelijk onderzoek van IMITAS.

20 wekenecho

Het tweede trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO), beter bekend als de 20 wekenecho is een onderzoek naar bepaalde lichamelijke afwijkingen van je kindje zoals een open ruggetje, waterhoofd, hartafwijking of afwijkingen aan darmen, nieren, botten, armen of benen. Daarnaast wordt er gekeken of je kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door middel van een uitgebreide echo tussen de 19e en de 21e week. Met de 20 wekenecho is je kindje groter en verder ontwikkeld en zijn er meer afwijkingen te zien dan bij de 13 wekenecho.

Heb je behoefte aan ondersteuning bij het maken van je keuze om wel of geen prenatale onderzoeken uit te laten voeren? Dan kun je altijd bij ons terecht. Wil je meer informatie over deze en vervolgonderzoeken, de ziektebeelden en afwijkingen waarop getest wordt en eventuele kosten, dan kun je ook kijken op: www.pns.nl/prenatale-screeningen.

Spoedgeval?!

Voor dringende vragen, spoedgevallen en bevallingen:

06-22255315

Heb je een minder dringende vraag, wil je een afspraak wijzigen of je aanmelden bij onze praktijk? Klik hier

Adres

Verloskundigenpraktijk
Schouwen-Duiveland

Calandplein 1
4301 LZ Zierikzee

Routebeschrijving