Skip to main content

Prenatale screening

Gelukkig komen ernstige afwijkingen bij ongeboren baby’s niet vaak voor en worden de meeste kindjes gezond op de wereld gezet. Toch zijn er wel eens uitzonderingen en kun je om die reden kiezen voor prenatale screening. Hieronder lees je meer over de verschillende onderzoeken die wij kunnen aanbieden. Zij kunnen echter nooit alles uitsluiten en afwijkende uitslagen zullen meestal om vervolgonderzoek vragen. 

De testen zullen wij in het begin van de zwangerschap ook nog eens extra onder de aandacht brengen tijdens één van de eerste controles. Prenatale screening is altijd vrijwillig en dus nooit verplicht. Iedere zwangere mag hier zelf een keuze in maken. Dit geldt voor zowel de NIPT, als de 13 wekenecho en de 20 wekenecho. 

NIPT, 13 wekenecho en 20 wekenecho.
Wat houdt het in?

NIPT

NIPT staat voor Niet-Invasieve Prenatale Test. Hierbij wordt bloed geprikt bij de moeder. In het bloed van de moeder is DNA te vinden van de placenta (moederkoek) van het kindje. Het DNA van de placenta is bijna altijd hetzelfde als dat van de baby.  Dit wordt onderzocht op aanwijzingen voor het down-, edwards- of patausyndroom. Het onderzoek kan plaatsvinden vanaf 11 weken zwangerschap. De NIPT kan ook andere aandoeningen vinden; bij het kind, in de moederkoek en heel soms bij de zwangere zelf. Dit noemen we nevenbevindingen. Je kunt ervoor kiezen of je eventuele nevenbevindingen wel of niet te weten wilt komen.

Bij een afwijkende uitslag of wanneer er bij voorbaat al een verhoogde kans is op afwijkingen kun je ervoor kiezen om een vervolgonderzoek te laten doen. Dit kan door middel van een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Deze onderzoeken geven meer zekerheid en worden voor onze regio meestal uitgevoerd door het Erasmus MC te Rotterdam.

13 wekenecho

De 13 wekenecho wordt ook wel het eerste trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd. Ondanks dat je kindje met 13 weken erg klein is, zijn sommige ernstige lichamelijke afwijkingen vaak al te zien. Tijdens de echo wordt het hart, de schedel, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi, de placenta en het vruchtwater onderzocht. Er wordt niet gekeken naar het geslacht. Je kunt voor deze echo kiezen als je tussen de 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen zwanger bent. Als je kiest voor de 13 wekenecho, neem je deel aan het wetenschappelijk onderzoek van IMITAS.

Bij een aanwijzing voor een mogelijke afwijking word je door ons verwezen naar het Erasmus MC te Rotterdam. Daar wordt de echo herhaald om te kijken of de aanwijzing bevestigd kan worden.

20 wekenecho

Het tweede trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO), beter bekend als de 20 wekenecho is een onderzoek naar bepaalde lichamelijke afwijkingen van je kindje zoals een open ruggetje, waterhoofd, hartafwijking of afwijkingen aan darmen, nieren, botten, armen of benen. Daarnaast wordt er gekeken of je kindje goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door middel van een uitgebreide echo tussen de 19e en de 21e week. Met de 20 wekenecho is je kindje groter en verder ontwikkeld en zijn er meer afwijkingen te zien dan bij de 13 wekenecho.

Bij een aanwijzing voor een mogelijk afwijking word je verwezen naar het Erasmus MC te Rotterdam. Daar wordt dan een GUO gemaakt. Dit is een herhaling van de 20 wekenecho, maar de apparatuur is nauwkeuriger en soms kan er gelijk een specialist meekijken. 

Heb je behoefte aan ondersteuning bij het maken van je keuze om wel of geen prenatale onderzoeken uit te laten voeren? Dan kun je altijd bij ons terecht. Wil je meer informatie over deze en vervolgonderzoeken, de ziektebeelden en afwijkingen waarop getest wordt en eventuele kosten, dan kun je ook kijken op: www.pns.nl/prenatale-screeningen.