Skip to main content

De bevalling

Het is zover, de bevalling gaat beginnen, je kindje komt er nu echt aan! Hét moment waar je al maanden naar uitkijkt of misschien juist een beetje tegenop ziet. Hoe de bevalling zal verlopen is voor iedereen anders, maar gemiddeld genomen ziet dit er als volgt uit.

Start bevalling

Nadat je de verloskundige gebeld hebt om te laten weten dat het grote moment is aangebroken, komt ze meestal bij je thuis kijken, hoe ver de bevalling gevorderd is. Ze zal even aanzien hoe vaak je weeën komen en hoelang ze duren, ze voelt aan je buik, luistert naar het hartje van je kindje en doet meestal inwendig onderzoek. Daarna beslist ze of het al tijd is om naar het ziekenhuis te gaan.

Ben je al eerder bevallen en ging dat erg vlot, dan vindt er soms geen huisbezoek plaats en spreekt de verloskundige met jullie af in het ziekenhuis.

Thuis de weeën opvangen

Is de bevalling nog niet zo vergevorderd, dan mag je nog even thuis blijven om de weeën op te vangen. In je eigen omgeving is dit toch meestal het prettigst. De verloskundige zal dan een tijd met je afspreken, wanneer ze weer bij je komt kijken. Natuurlijk kun je haar altijd eerder bellen, als jij denkt dat dat nodig is.

Naar het ziekenhuis

Wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan, belt de verloskundige het betreffende ziekenhuis en ga je daar (meestal samen met haar) naar toe. Ook belt de verloskundige een kraamverzorgende die haar kan assisteren tijdens de bevalling. In beide ziekenhuizen worden we tijdens de bevalling geassisteerd door een kraamverzorgende die speciaal is opgeleid voor het begeleiden van bevallingen. We bellen haar wanneer we richting het ziekenhuis gaan zodat ons team ongeveer bij aankomst in het ziekenhuis compleet is. In het Van Weel Bethesda ziekenhuis worden we soms verpleegkundige geassisteerd, in plaats van een kraamverzorgende. Eenmaal thuiskomt er een andere kraamverzorgende van het kraamcentrum waar je je hebt ingeschreven.

Na de bevalling

Na de bevalling controleert de verloskundige of alles goed gaat met jou en je kindje. Er is tijd om je baby te voeden, even wat te eten en lekker te douchen. Als alles goed gaat, mogen jullie binnen korte tijd weer naar huis. Dit is meestal na ongeveer twee uur.