Echoscopie

Tijdens je zwangerschap kunnen er verschillende soorten echo’s gemaakt worden. Hier lees je wat deze echo’s inhouden.

Vitaliteitsecho

Dit is de eerste echo die je in de zwangerschap wordt aangeboden. Het doel van de vitaliteitsecho is om te bepalen of de zwangerschap goed in aanleg is: of het hartje klopt, of de zwangerschap in de baarmoeder zit en of het gaat om een één- of meerlingzwangerschap. De vitaliteitsecho wordt bij voorkeur gemaakt tussen de acht en 10 weken zwangerschap. Een vitaliteitsecho gebeurt vaak inwendig, omdat dit bij een jonge zwangerschap betere beeldvorming oplevert.

Termijnecho

De termijnecho is bedoeld om te bepalen hoe ver je zwanger bent. De uitgerekende datum zal op basis van deze echo worden vastgesteld. De termijnecho wordt bij voorkeur gemaakt tussen de 10 en 12 weken zwangerschap.

Groei echo

Een groei echo is bedoeld om een indicatie te krijgen van de groei van je baby, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta. Deze echo kan op verschillende momenten tijdens de zwangerschap worden gemaakt.

Liggingsecho

Bij 34-36 weken zwangerschap wordt bij zwangeren waarbij wordt getwijfeld aan de ligging van het kindje, een liggingsecho aangeboden. Deze echo is alleen bedoeld om te kijken of je kind in hoofd- of stuitligging ligt.

Indicatie echo’s

Tijdens de zwangerschap kan extra echoscopisch onderzoek nodig zijn. Redenen hiervoor kunnen zijn: bloedverlies, groeiachterstand of een laagliggende placenta. Wij zullen je vertellen of en wanneer een dergelijke echo gemaakt moet worden en waarom.

Pretecho’s

Als verloskundig hulpverlener maken wij geen pretecho’s, de echo’s die bij ons worden gemaakt zijn medische onderzoeken.

Het Echoteam

Echoscopisten van verloskundige praktijken Brielle, Curavita, Hellevoetsluis, Schouwen-Duiveland en het Van Weel Bethesda ziekenhuis werken nauw met elkaar samen.

Dit betekent dat zij allen in één echosysteem werken, laagdrempelig overleg met elkaar hebben en foto’s van echo’s delen voor kwaliteitsverbetering. Mocht je hier bezwaar tegen hebben, geef dit dan aan bij je verloskundig hulpverlener.

20 wekenecho

Het doel van de 20 wekenecho is om de eventuele aanwezigheid van een open rug of schedel vast te stellen. Verder wordt er uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kindje, of het kindje goed groeit, waar de placenta gelokaliseerd is en of er voldoende vruchtwater is. De echo vindt plaats tussen de 19 en 21 weken zwangerschap.

Belangrijk om te weten over de 20 wekenecho

De 20 wekenecho is een veel uitgebreidere echo dan voorgaand genoemde echo’s. Het is een medisch screeningsonderzoek die, afhankelijk van de ligging van het kind, 40-50 minuten in beslag kan nemen. Omdat deze echo veel concentratie vraagt van de echoscopiste is het volgende van belang:

  • Neem geen kinderen mee tijdens het onderzoek.
  • Neem maximaal 2 andere personen mee.
  • Maak geen foto’s of video’s tijdens het onderzoek. Je krijgt na afloop foto’s mee.
  • Doe een eventuele navelpiercing vooraf uit – het echo apparaat beschadigt hierdoor.

Het is belangrijk om te realiseren dat niet alle afwijkingen met de echo op te sporen zijn en er ook afwijkingen niet gezien kunnen worden door de beperkingen van het echoscopisch onderzoek. Mocht er bij de 20 wekenecho het vermoeden bestaan van een afwijking, dan word je doorverwezen naar het Erasmus Medisch Centrum voor vervolgonderzoek. Hierbij kan ook blijken dat er niets aan de hand is met je kindje.

Spoedgeval?!

Voor dringende vragen, spoedgevallen en bevallingen:

06-22255315

Heb je een minder dringende vraag, wil je een afspraak wijzigen of je aanmelden bij onze praktijk? Klik hier

Adres

Verloskundigenpraktijk
Schouwen-Duiveland

Calandplein 1
4301 LZ Zierikzee

Routebeschrijving