Skip to main content

Echoscopie

Tijdens je zwangerschap kunnen er verschillende soorten echo’s gemaakt worden. Hier lees je wat deze echo’s inhouden.

Pretecho’s

De kopjes hieronder lees je over de medische echo’s in de zwangerschap. Daarnaast kun je sinds 2024 bij ons ook een pretecho laten maken door Manon Broumels.

Manon is geen verloskundige, maar een echoscopiste met jarenlange ervaring en een eigen echografiebureau, Babylook. Manon maakt regelmatig medische echo’s bij ons op de praktijk en biedt daarnaast ruimte om langs te komen voor een pretecho.

Informeer gerust op het telefonisch spreekuur of per e-mail naar de mogelijkheden!

Vitaliteitsecho

Dit is de eerste echo die je in de zwangerschap wordt aangeboden. Het doel van de vitaliteitsecho is om te bepalen of de zwangerschap goed in aanleg is: of het hartje klopt, of de zwangerschap in de baarmoeder zit en of het gaat om een één- of meerlingzwangerschap. De vitaliteitsecho wordt bij voorkeur gemaakt tussen de acht en 10 weken zwangerschap. Een vitaliteitsecho gebeurt vaak inwendig, omdat dit bij een jonge zwangerschap betere beeldvorming oplevert.

Termijnecho

De termijnecho is bedoeld om te bepalen hoe ver je zwanger bent. De uitgerekende datum zal op basis van deze echo worden vastgesteld. De termijnecho wordt bij voorkeur gemaakt tussen de 10 en 12 weken zwangerschap.

Groeiecho

Een groei echo is bedoeld om een indicatie te krijgen van de groei van je baby, de hoeveelheid vruchtwater en de ligging van de placenta. Deze echo kan op verschillende momenten tijdens de zwangerschap worden gemaakt.

Liggingsecho

Bij 34-36 weken zwangerschap bieden wij alle zwangeren een liggingsecho aan als je geen andere echo in die periode hebt staan. Deze echo is alleen bedoeld om te bevestigen dat het kindje daadwerkelijk met het hoofdje naar beneden ligt.

Indicatie echo’s

Tijdens de zwangerschap kan extra echoscopisch onderzoek nodig zijn. Redenen hiervoor kunnen zijn: bloedverlies, groeiachterstand of een laagliggende placenta. Wij zullen je vertellen of en wanneer een dergelijke echo gemaakt moet worden en waarom.

Het Echoteam

Echoscopisten van verloskundige praktijken Brielle, Curavita, Hellevoetsluis, Schouwen-Duiveland en het Van Weel Bethesda ziekenhuis werken nauw met elkaar samen.

Dit betekent dat zij allen in één echosysteem werken, laagdrempelig overleg met elkaar hebben en foto’s van echo’s delen voor kwaliteitsverbetering. Mocht je hier bezwaar tegen hebben, geef dit dan aan bij je verloskundig hulpverlener.

13 wekenecho

Het doel van de 13 wekenecho is om in een vroeg stadium van de zwangerschap te beoordelen of het kindje een ernstige lichamelijk afwijking heeft. Deze echo vindt plaats tussen de 12 weken en 3 dagen en 14 weken en 3 dagen van de zwangerschap.

Belangrijk om te weten over de 13 wekenecho

De 13 wekenecho en de 20 wekenecho hebben veel overeenkomsten. Een verschil is dat bij de 13 wekenecho het kindje kleiner en minder ver ontwikkeld is, waardoor er minder lichamelijke afwijkingen zichtbaar zijn. Sommige ernstige afwijkingen zijn vaak wel te zien. Ook wordt bij de 13 wekenecho nooit naar het geslacht gekeken. De echo duurt gemiddeld 35 minuten.

Er wordt een echo gemaakt van je kindje door de echokop te bewegen over de buik. Het kan voorkomen dat nog niet alles te zien is, aangezien het kindje nog klein is. Soms is een vaginale echo nodig. Je bepaalt altijd zelf of je dit wilt. In sommige gevallen is dan nog steeds niet alles in beeld. Dit kan bijvoorbeeld ook door de ligging van het kindje komen. De 13 wekenecho wordt nooit herhaald. Bij de 20 wekenecho wordt er dan opnieuw gekeken.


Je kunt alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Binnen deze studie worden de voor- en nadelen van de 13 wekenecho in kaart gebracht.

20 wekenecho

Het doel van de 20 wekenecho is om de eventuele aanwezigheid van een open rug of schedel vast te stellen. Verder wordt er uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kindje, of het kindje goed groeit, waar de placenta gelokaliseerd is en of er voldoende vruchtwater is. De echo vindt plaats tussen de 19 en 21 weken zwangerschap.

Belangrijk om te weten over de 20 wekenecho

De 20 wekenecho is een uitgebreidere echo dan voorgaand genoemde echo’s. Het is een medisch screeningsonderzoek die, afhankelijk van de ligging van het kind, 50 minuten in beslag kan nemen. Omdat deze echo veel concentratie vraagt van de echoscopiste is het volgende van belang:

  • Neem geen kinderen mee tijdens het onderzoek.
  • Neem maximaal 2 andere personen mee.
  • Maak geen foto’s of video’s tijdens het onderzoek. Je krijgt na afloop foto’s mee.
  • Doe een eventuele navelpiercing vooraf uit – het echo apparaat beschadigt hierdoor.

Het is belangrijk om te realiseren dat niet alle afwijkingen met de echo op te sporen zijn en er ook afwijkingen niet gezien kunnen worden door de beperkingen van het echoscopisch onderzoek. Mocht er bij de 20 wekenecho het vermoeden bestaan van een afwijking, dan word je doorverwezen naar het Erasmus Medisch Centrum voor vervolgonderzoek. Hierbij kan ook blijken dat er niets aan de hand is met je kindje.