Skip to main content

Geboorteplan

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan is een document waarin jij en en je partner jullie wensen voor de bevalling opschrijven. Het zal een reflectie zijn van jullie verwachtingen, behoeften en angsten. Een geboorteplan is vooral bedoeld als communicatiemiddel. In een gesprek met de verloskundige wordt nadere uitleg gegeven en kunnen verwachtingen eventueel nog worden bijgesteld. Je kunt het geboorteplan aanpassen wanneer je nieuwe informatie krijgt of wanneer er omstandigheden veranderen.

Waarom een geboorteplan?

Het zorgt ervoor dat je bewust (samen met je partner) ermee bezig bent dat je gaat bevallen. Het is daarom ook een manier om je voor te bereiden. In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Je laat daarmee zien wat voor jou belangrijk is.

Wanneer bespreken

Rond 30 weken vragen we je alvast na te denken over je wensen rondom de bevalling. Bij 34 weken plannen we een uitgebreide controle in, om het verloop van de bevalling en je eventuele geboorteplan te bespreken.

Een geboorteplan draagt bij aan een positieve ervaring van de bevalling omdat:

  • Je vooraf nadenkt over wat er tijdens de bevalling kan gebeuren en wat jij belangrijk vindt.  Dit kan je (meer) rust en een gevoel van controle geven.

  • Het een aanleiding is om hierover te praten met je partner en de verloskundige.
  • De verloskundige je verwachtingen zo nodig nog bij kan stellen.

  • De verloskundige jou en je partner zo in korte tijd goed leert kennen.

  • Bij overdracht aan andere zorgverleners de verloskundige goed op de hoogte is van de wensen van jou en je partner.