Miskraam

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed en komt het voor dat er in de prille ontwikkeling van de vrucht iets fout gaat. De zwangerschap eindigt dan in een miskraam.

Hoe merk je dit?

Je merkt dit meestal aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn, maar soms gebeurd er niets en wordt pas tijdens de echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is, dit noemen we een missed abortion.

Er is sprake van een miskraam als je zwangerschap eindigt in de eerste 16 weken.

Hoe ontstaat een miskraam?

Een miskraam is een natuurlijke oplossing voor iets wat fout ging rond de bevruchting. Het is een afwijking in de chromosomen die toevallig is ontstaan bij de bevruchting van de eicel. Dit komt voor bij één op de 10 zwangerschappen en is zelden erfelijk. In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam. De medische term voor een miskraam is spontane abortus.

Een miskraam is een natuurlijke maar ingrijpende gebeurtenis, waar je helaas niets aan kunt doen om het te stoppen of voorkomen.

Wat zijn de verschijnselen?

Een miskraam begint meestal met bloedverlies. De bloeding kan binnen enkele uren tot dagen toenemen en kortdurend hevig zijn. Heviger dan een normale menstruatie. Je verliest daarbij ook stolsels, weefsel en het vruchtje. Het bloedverlies neemt daarna af en houdt na een paar dagen tot een week op. Soms is er nog enkele weken een beetje bloedverlies. Het kan ook zijn dat je nog geen bloedverlies hebt gehad, maar op een echo wordt ontdekt dat het vruchtje niet meer leeft. Je kunt dan binnen enkele dagen (soms weken) een bloeding verwachten waarbij het vruchtje vanzelf wordt afgestoten.

Advies

Een miskraam is niet tegen te houden, niet met medicijnen en ook niet met rust. Steun van een vertrouwd persoon of personen is vaak het fijnst. Bij menstruatie- of weeënachtige pijn kun je een pijnstiller nemen (paracetamol of ibuprofen). Vind je afgestoten weefsel dan hoef je het niet te bewaren, het mag natuurlijk wel, maar verder onderzoek van het weefsel is niet zinvol.

Hoe verder?

Je kunt wachten tot je het vruchtje bent verloren en het bloeden vanzelf ophoudt. Dit kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Overleg even met de verloskundige hoe lang je zult wachten.

Hoe je met een miskraam omgaat en deze verwerkt is natuurlijk heel persoonlijk, maar het blijft verdrietig dat iets waar je naar uitkijkt er plotseling niet meer is. Vind je het dan ook moeilijk om af te wachten tot de vrucht vanzelf wordt afgestoten, dan kun je kiezen om curettage te laten doen. Curettage is een korte ingreep waarbij de baarmoeder wordt leeggemaakt en de bloeding binnen enkele dagen vanzelf ophoudt. Je krijgt een korte narcose en merkt dan niets van de ingreep. Vaak kun je dezelfde dag weer naar huis. Het komt niet vaak voor, maar er bestaat een kleine kans op complicaties waardoor verdere behandeling nodig is.

Het is ook mogelijk om een miskraam op te wekken door tabletten vaginaal in te brengen. Hiervoor kunnen we je doorverwijzen naar de gynaecoloog. De tabletten werken echter niet altijd, bij ongeveer de helft van de vrouwen lukt het.

Na een miskraam

Na de miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Je zult zowel lichamelijk als emotioneel moeten herstellen. Na een miskraam herstelt het lichaam zich meestal binnen zes weken. Je kunt een tijdje moe en lusteloos zijn. Dit komt ook doordat de hormoonspiegel weer verandert. Lichamelijk kun je gewoon weer proberen opnieuw zwanger te worden. Gelukkig verloopt een volgende zwangerschap meestal goed.

Vrouwen reageren verschillend op een miskraam. Waar de één al snel weer het gewone leven oppakt heeft de ander meer tijd nodig om het te verwerken. Er is bij iedereen wel een gevoel van gemis, iets waar al plannen voor werden gemaakt en wat nu is gestopt. Logisch dat daar even tijd voor nodig is. Weet dan dat je er niets aan hebt kunnen doen! Heb je nog vragen of zoek je steun in deze moeilijke situatie, dan mag je ons altijd bellen of bij ons langskomen!

Meer informatie

Op de volgende website vind je nog meer informatie

Bel de praktijk

Als je vragen hebt of ongerust bent, kun je altijd bellen met de verloskundige. Neem direct contact op bij een van de volgende verschijnselen:

  • als het bloedverlies erg hevig is;

  • als de buikpijn toeneemt en voortdurend aanwezig is;

  • als je koorts krijgt (boven de 38 graden) tijdens of na de miskraam;

  • wanneer je ongerust bent.

Controle

Een week na het begin van het bloedverlies bieden we je een controle-echo aan. Dan wordt er een inwendige echo gemaakt om te kijken of het vruchtje volledig is afgestoten. Ofwel dat de baarmoeder “leeg is”. Als dit niet het geval is, verwijzen we je door naar de gynaecoloog.

Spoedgeval?!

Voor dringende vragen, spoedgevallen en bevallingen:

06-22255315

Heb je een minder dringende vraag, wil je een afspraak wijzigen of je aanmelden bij onze praktijk? Klik hier

Adres

Verloskundigenpraktijk
Schouwen-Duiveland

Calandplein 1
4301 LZ Zierikzee

Routebeschrijving