Skip to main content

Wat te regelen

Bij een zwangerschap komt heel wat geregel kijken. Leuk geregel, maar het moet wel allemaal gebeuren. Om niets over het hoofd te zien, hebben we alvast een aantal belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet.

Registratie ziekenhuizen

Je mag als zwangere kiezen in welk ziekenhuis je wilt bevallen. Dit is mogelijk in het van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland of het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes. Voor het bevallen in Goes moet je een keer gaan registreren of je bestaande gegevens checken. Er moet namelijk een geldig BSN en legitimatiebewijs bekend zijn. Je kunt even langs de receptie gaan om dit na te gaan. Registreren kan ook in Zierikzee.

Zorgverzekering

Als je zwanger bent kan het nuttig zijn om je zorgverzekering eens na te kijken. Vanuit de basisverzekering worden de kosten van een poliklinische bevalling op Schouwen-Duiveland altijd vergoed, maar de eigen bijdrage voor de kraamzorg en een eventuele rit met de ambulance bijvoorbeeld niet. Je zou je daarvoor aanvullend kunnen verzekeren en je eigen risico laag zetten. Bij CZ mag je dit gedurende je zwangerschap wijzigen, bij andere verzekeraars alleen op 1 januari.

Werkgever

Indien het voor jou van toepassing is breng je tijdens je zwangerschap ook je werkgever op de hoogte van je aanstaande moederschap. Wanneer je het gesprek aangaat met je werkgever kunnen jullie het hebben over zwangerschapsverlof, ouderschapsverlof, risico’s op de werkvloer en andere rechten/plichten die voor jou gelden tijdens je zwangerschap. Meer hierover vind je onder het kopje ‘Werk en zwangerschap’.

Kraamzorg

Zorg dat je op tijd kraamzorg regelt. Het liefst al bij 12 weken. Wij werken met alle kraamcentra samen, maar voor je verzekeraar is dit niet altijd het geval. Vraag dus vooraf even na met welk kraamcentrum je verzekeraar samenwerkt. Vaak mag je zelf een kraamcentrum kiezen.

Erkenning, gezag, voogdij

Als jullie, als aanstaande ouders niet getrouwd zijn, is het handig om tijdens de zwangerschap de erkenning door de vader te regelen. Dit wordt het erkennen van de ongeboren vrucht genoemd. De man neemt dan officieel het vaderschap van het kind op zich. Dit doe je op het gemeentehuis en geldt ook als jullie een samenlevingscontract hebben. Bij de erkenning kun je ook direct de naamskeuze voor het kind doorgeven. Indien er geen naamskeuze wordt doorgegeven, krijgt je kindje de achternaam van de vader of van de moeder indien het kind geen juridische vader heeft.

Vaak krijg je bij de gemeente ook papieren mee, om het ouderlijk gezag te regelen, maar deze kun je ook bij de aangifte pas krijgen. Ouderlijk gezag kan aangevraagd worden na de geboorte van jullie kindje, bij de rechtbank. Eventuele voogdij dient geregeld te worden middels het opmaken van een testament bij de notaris.

Zwangerschapscursus

Op Schouwen-Duiveland bestaan er verschillende cursussen, die je tijdens je zwangerschap kunt volgen, bijvoorbeeld de cursus van Zwangertotaal. Door de informatie en/of oefeningen die je krijgt kun je je goed voorbereiden op de bevalling. Daarnaast is het leuk om ervaringen uit te wisselen. Het is handig om je hier tijdig voor op te geven.

Beide ziekenhuizen geven ook voorlichtingsavonden over bevallen in het ziekenhuis. Het kan interessant zijn, om alvast eens een kijkje te nemen waar je straks zal gaan bevallen. Vraag je verloskundige om extra informatie of een folder.

Klossen

Ongeacht of je thuis gaat bevallen of in het ziekenhuis, is het verplicht om vanaf 37 weken klossen voor onder je bed in huis te hebben. Deze kun je huren via de thuiszorg. De hoogte van het bed gemeten vanaf de grond moet minimaal 70 cm zijn.

Kinderopvang

Indien je van plan bent om na je zwangerschapsverlof weer aan het werk te gaan, ben je misschien op zoek naar opvang voor je kindje. Het kan handig zijn om daar alvast in je zwangerschap over na te denken. Soms hanteren kinderdagverblijven namelijk een plaatsingstermijn van een aantal maanden.

Kraampakket

Meestal wordt dit pakket verstrekt door je zorgverzekeraar, maar vraag het voor de zekerheid even na. Als je zorgverzekeraar geen kraampakket verstrekt, dien je er zelf één samen te stellen, ongeveer zes weken voor de bevalling. Kraampakketten zijn er in verschillende samenstellingen, maar moet in ieder geval bestaan uit:

  • Matrasbeschermer

  • Kraammatras

  • Onderleggers

  • Flesje alcohol

  • Watten

  • Gaasjes

  • Steriele navelklem

  • Kraamverband

  • Handgel

  • Koortsthermometer

EHBO bij kinderen

Wist je dat er ieder jaar duizenden kinderen op de Spoedeisende Hulp belanden door ongelukken die in en rondom het huis gebeuren? Als ouder kun jij vast eerste hulp aan je kindje verlenen en erger letsel voorkomen. Wil je weten hoe je dit het beste kunt doen? Boek één van de cursussen van Livis en ontvang korting op het aankoopbedrag.