Skip to main content

Voeding

Probeer zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten nu je zwanger bent, het is verstandig om de volgende voedingsadviezen in acht nemen.

Een heel handige, betrouwbare en gratis app rondom voeding in de zwangerschap is: ZwangerHap.

Voedingsadviezen:

  • Eet geen rauw ei en rauw vlees (zoals rosbief, tartaar, carpaccio, filet americain).

  • Eet geen lever en niet teveel leverproducten, zoals smeerworst of paté (max. 1 boterham per dag).

  • Eet geen zachte kaas gemaakt van rauwe melk, op de verpakking staat dan ‘au lait cru’.

  • Eet geen voorverpakte, kant-en-klare vis uit de koeling zoals gerookte zalm, paling, mosselen (deze producten kunnen wel gegeten worden als ze van te voren verhit worden).

  • Eet geen roofvissen, zoals zwaardvis, tonijn, haai en koningsmakreel.

  • Drink geen alcohol en rook niet.

  • Slik 400 microgram foliumzuur tot ongeveer 10 weken zwangerschap (dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij je baby). Het is niet nodig daarna nog foliumzuur te nemen, maar het is niet schadelijk als je het wel neemt.

  • Beperk het gebruik van sojaproducten, tot maximaal 4 porties (van 150 gram) sojadrink/yoghurt per dag. Eet daarnaast maximaal 2x per week andere sojaproducten zoals tofu, tempé of sojabonen. 

De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen uit voorzorg 10 microgram extra vitamine D te gebruiken. Dit advies klopt als je nauwelijks in de zon komt en/of onvoldoende vitamine D en calcium via voeding binnen krijgt.

Kijk voor meer voedingsadvies op het